Make your own free website on Tripod.com
HALAMAN KELUARGA
Doktor, Islam dan Logik
Home
Tentang Saya & Keluarga
Album Keluarga
Album 2002
Album 2003
Laman Kesukaan
Album kenangan cuti-cuti Malaysia
Petua Menambat Hati Isteri
Isteri meleteri suami
Panduan Membesarkan Anak-anak kita
Himpunan Doa
Himpunan Hadis
Kisah dan Tauldan
Kisah Nabi Muhammad s.a.w
Kisah Para Nabi
Tanda-tanda kematian
Hubungi Saya
 Doktor memulakan syarahannya dengan membawa para hadirin memikirkan sejenak dengan hadith yang maknanya sedikit sebanyak "Dalam diri-diri kamu ada kebesaran Tuhan. Doktor menyuruh kita melihat kedua tapak tangan dan perhatikan garis-garis di tapak tangan kita. Garisan-garisan di tangan kiri menunjukkan angka 8 dan 1 dalam Bahasa  Arab dan tangan kanan 1 dan 8 dan membawa ke jumlah 81 + 18 = 99 iaitu bilangan nama Allah. Berikut adalah antara intipati syarahannya secara ringkas:-
 
1.Cara makan, kenapa kita gunakan tangan? Mengikut cara Rasulullah s.a.w,beliau akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya(yg last tu), lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu.  Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya.
 
Mengapa?
 
Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi  konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri.  Ini ialah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat  menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion.Mengapa menghisap garam?
Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh tangan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita. Kenapa garam?  Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga   adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr,    dihospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah   dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM.
Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin  menggangu manusia.
 
2.Cara Rasulullah mengunyah Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali  untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang  memproseskan makanan itu.
 
3.Membaca Basmalah(Bismillahirrahma Nirrahim). Membaca Basmalah  sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun  ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka  bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.
 
Cara Rasulullah minum.
 
Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang  menghampiri kepada haram.  Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu,kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita. Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgnairH20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic. Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas.Cara minum, seteguk  bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.
 
Mengapa Islam menyuruh di    sebat 100 kali orang belum berkahwin yang berzina, dan merejam sehingga mati org yg sudah berkahwin yang berzina?  Badan manusia akan  mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibiotik yg dapat melawan penyakit. Dansel-sel ini terdapat di daerah tulang belakang, berdekatan dengan sum-sum tulang manusia.
 
 Lelaki yang belum berkahwin dia akan dapat mengeluarkan beribu-ribu sel  ini, manakala lelaki yang sudah berkahwin hanya dapat menghasilkan 10 unit  sel ini sehari, kerana antara sebabnya ialah kerana sel-sel lain  akan hilang kerana perhubungan suami isteri. Jadi apabila lelaki yang belum berkahwin didapati salah kerana zina hendaklah disebat 100 kali. Ini adalah kerana apabila dia disebat di belakangnya, suatu amaran  tentang kesakitan itu akan membuatkan penghasilan beribu sel antibiotik  yangdapatmelawan virus HIV jika ia ada di badannya, dengan itu dapatlah  antibodi melawan virus HIV itu. Tetapi jika lelaki itu sudah  berkahwin,walaupun disebat 100 kali ia akan tetap menghasilkan 10 unit  antibodi sahaja,jadi dengan itu hukumannya direjam hingga mati agar dia   tidak dapat merebakkan virus HIV itu.
 
Itulah sedikit sebanyak inti syarahan yg disampaikan oleh Dr Jamnul    Azhar. Harap ia akan memberi manfaat pada anda sekalian, dan sedikit  informasi yang diberikan oleh Mudarisana, Mudaris Iskandar mengenai  Kabah.
 
Mengapa ia terletak di Mekah al- Mukarramah dan mengapa ia empat persegi (cube).Ia terletak di posisinya sekarang kerana setelah dibuat kajian oleh para cendikiawan dari Pakistan dan Arab, didapati, tempat terletaknya Kabah sekarang itu, adalah betul-betul di tengah bumi.    Mengapa ia empat  persegi, ia melambangkan perpaduan ummah yang bergerak  maju bersama, equality and unity, tidak seperti bentuk pyramid, dimana ia diumpamakan, seperti hanya seorang pemenang yg berada diatas setelah  ia memijak-mijak yang  lain. Dan antara lagi sebab mengapa 4 persegi  melambangkan 4 imam besar,  Maliki, Hambali, Hanafi dan Syafii,  melambangkan kebenaran  keempat-empat Imam tersebut.

Sekian buat renungan bersama, Fi amanillah Jazakallah Khairan Kathiran