Make your own free website on Tripod.com
HALAMAN KELUARGA
Fikir-fikirkan
Home
Tentang Saya & Keluarga
Album Keluarga
Album 2002
Album 2003
Laman Kesukaan
Album kenangan cuti-cuti Malaysia
Petua Menambat Hati Isteri
Isteri meleteri suami
Panduan Membesarkan Anak-anak kita
Himpunan Doa
Himpunan Hadis
Kisah dan Tauldan
Kisah Nabi Muhammad s.a.w
Kisah Para Nabi
Tanda-tanda kematian
Hubungi Saya
 Pada yg suka makan satay, mee segera dan bawang goreng segera..dll

1. Jika anda makan satay.............jangan pula lupa

timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas

pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen!

Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu keadaan

yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen

 2. Jangan makan udang selepas mengambil pil vitamin C

Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam

beberapa jam sahaja.

3. Cuba yang ni.....bagi penggemar makanan ni Bah Kut

Teh (babi). Banyak orang Cina suka makan yang ni, lihatlah sebelum

terlambat. Cuba tuangkan Coke ( minuman bersoda) atas kepingan

daging babi tu dan tunggu sekejap, anda boleh tengok ulat berenyut-renyut

keluar dari sana.

 Fakta diperolehi dari Health Corporation of Singapore

4. Barah akibat penggunaan bahan dalam shampoo. Balik

rumah dan pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat,

jika kandungan  dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau

ringkasnya SLS. bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa

yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi

bahan ini ialah; Vo5, Palmolive, Paul Mitchell, LOreal, Hemp Shampoo

terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Balik pi lah

belek sendiri kandungannya. Shampoo Clairols Herbal Essence adalah

satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal.

Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan

dari mereka ialah, Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami

tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh

mengeluarkan busa yang banyak. Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee

(untuk

kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.

5. Kepada penggemar makanan jenis mee segera (tak kiralah maggi, koay

teow dsb) Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari

selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang

seterusnya Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doktor.

Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah

mendapat tahu berkenaan salutan wax keatas makanan ini. Inilah yang

menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila

dimasak. Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari

SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana

kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan

mudah mengambil  mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan

menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga

memberitahu  yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax

dari sistem badan. Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari

SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya

sendiri. Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati

menghidap barah  dan mati selepas itu.

Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai

makan untuk mendapat barah. Kalau istilah James Bond = Licence to

kill!

6. Bawang Goreng segera Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan

kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak

straw minuman.  Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan.

Apa yang mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna

dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw

tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang

tersebut. Sebab  itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah>

kepada

udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa

yang singkat sahaja. Sebarkanlah maklumat ini kepada orang-orang yang anda

sayangi dan pengguna yang masih belum disedarkan lagi.